Αυτή τη φορά κεντρικό θέμα είναι τα ταξίδια του Οθωνα και της Αμαλίας στη βοιωτική γη, το 1834 και το 1845, μέσα από τη διεισδυτική πένα του αρχαιολόγου Λούντβιχ Ρος, ο οποίος ανήκε στη βασιλική συνοδεία. Στο α΄ μέρος που δημοσιεύουμε σήμερα, το κύριο βάρος πέφτει στο πρώτο ταξίδι του Οθωνα με τις λεπτομέρειες από την υποδοχή του στην Αράχωβα. Στο β΄ μέρος του άρθρου που θα δημοσιευτεί προσεχώς, περιλαμβάνεται το ταξίδι του 1845 με την Αμαλία –πλέον βασίλισσα της Ελλάδας– καθώς και ορισμένα χαρακτηριστικά επεισόδια από τα δύο ταξίδια, όπως εκείνο με τον Οθωνα και τους ληστές Χονδρογιανναίους στο Μάζι Αλιάρτου το 1834.
Ο ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Λουμιώτης, εκλεκτός συνεργάτης στη ΒΟΙΩΤΙΑ, με απολύτως στρατιωτικούς όρους αναλύει την ήττα και την καταστροφή της Στρατιάς της Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ τον Αύγουστο του 1922, ήττα η οποία ως γνωστόν οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Εμμανουήλ Λυκούδης υπήρξε διαπρεπής νομικός και λόγιος που με το ψευδώνυμο Φαίαξ έγραψε στην Εστία του 1894 πολύ ενδιαφέρουσες εντυπώσεις από την επίσκεψή του στη Λιβαδειά.
Ο Γιάννης Πατσαντάρας θέτει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τη δημοτική αρχή στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα της προεκλογικής περιόδου. Η ΒΟΙΩΤΙΑ θεωρεί ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική πράξη, καθώς ένα διακεκριμένο τέκνο της βοιωτικής γης αποφασίζει να εισέλθει στον «βούρκο» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκτιμούμε ότι η υποψηφιότητα Πατσαντάρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση, μια εποχή στην οποία επιτυχημένοι άνθρωποι, με εντυπωσιακά βιογραφικά και εγνωσμένο ήθος, θα ριψοκινδυνεύουν ευκολότερα την κάθοδο στον πολιτικό στίβο, γεγονός που μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει για το κοινωνικό σύνολο. Η ΒΟΙΩΤΙΑ συνομίλησε με τον Γιάννη Πατσαντάρα σε μια εκ βαθέων συζήτηση που λύνει όλες τις απορίες.
- Στο βιβλιοπωλέιο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ μπορείτε να προμηθευτείτε το νέο τεύχος αλλά και όλα τα προηγούμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου