19 Φεβ 2016

Προβολή και συζήτηση του ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Πανδώρας Μουρίκη "Τόπος ζωής, τόπος μνήμης" τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ


ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΝΗΜΗΣ
Ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη
Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ίδρυμα (Fondation Hellenique)
της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού
(Cite Internationale).

Μέσα από τις μαρτυρίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών που υπήρξαν ένοικοι του «ελληνικού σπιτιού», μεταξύ των οποίων οι: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ, ΝΤΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΝΕΛΛΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΚΗ ΖΕΗ, ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ κ.ά., καθώς και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, ξετυλίγεται η ιστορία του ιδρύματος από τα εγκαίνιά του το 1932 έως και το 2008. 
Παρουσιάζεται η εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών τη δεκαετία του 1930, το ταξίδι του πλοίου «Ματαρόα» το 1945, η ζωή στη Fondation τις δεκαετίες του 50 και του 60. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, τον Μάη του 68 και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την αντίδραση των Ελλήνων φοιτητών, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον επί δεκαετίες διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ. Τέλος, παρουσιάζεται η σύγχρονη περίοδος λειτουργίας του Ιδρύματος και η ανακαίνιση του κτηρίου (2007-2009).

Μουρίκη Πανδώρα σκηνοθέτης
Γεννήθηκε το 1957. Μεγάλωσε στη Λιβαδειά.
Σπούδασε στην Γαλλία και έλαβε :
·      Πτυχίο Ανωτάτων σπουδών  DNSP  (Diplome  National  Superieur d Expression  Plastique)  με ειδικότητα Τέχνη  (Installation / art-video) του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας - Παρίσι (Ανώτατο πτυχίο για τις Καλές Τέχνες με άδεια διδασκαλίας στις γαλλικές σχολές Καλών Τεχνών).
·      Πτυχίο της Ανώτατης Σχολήs Καλών Τεχνών τηs  Toulouse Γαλλίας (5ετες) 1983.
·      Από τη κινηματογραφική σχολή «Ευγενίας Χατζίκου» 1990 με  δάσκαλο τον σκηνοθέτη και θεωρητικό Δήμο Θέο πήρε το πτυχίο σκηνοθεσίας.
Από το 1984 εργάσθηκε στην ΕΡΤ2 με την ειδικότητα του συμβούλου προγράμματος, και ακολούθως ως Προϊσταμένη του παιδικού τμήματος της ΕΡΤ2 και Προϊσταμένη του επιμορφωτικού  τμήματος της ΕΤ2.
Απασχολήθηκε συνολικά επί 16 χρόνια για παιδικές και νεανικές επιμορφωτικές εκπομπές και διεθνείς συμπαραγωγές ως Σύμβουλος και σχεδιαστής προγραμμάτων.
Ως σύμβουλος προγράμματος για την ΕΡΤ2 1986-87 σχεδίασε  οργάνωσε και επιμελήθηκε την παιδική εκπομπή με τίτλο
·         ΚΟΚΚΙΝΟ- ΚΙΤΡΙΝΟ- ΜΠΛΕ  26 επεισόδια Χ 45, την πρώτη εκπομπή για παιδιά που έγινε στην ελληνική τηλεόραση για τα εικαστικά, όπου συμμετείχαν όλοι οι σύγχρονοι εικαστικοί της εποχής όπως οι  Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Μυταράς  Κώστας Τσόκλης, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Λάππας, Λήδα Παπακωνσταντίνου και άλλοι με μαθήματα και βίντεο ξένων καλλιτεχνών ειδικά για παιδιά 8-12 ετών.
·         1989 Σχεδιασμός εκπομπής για τη μουσική με τίτλο Σαν παιδικό τραγούδι
·         1989 Σχεδιασμός  και επιμέλεια παιδικής εκπομπής με τίτλο Ιστορίες και τραγούδια του κλόουν, εσωτερική παραγωγή.
·         1995 Σχεδιασμός-οικολογικής παιδικής εκπομπής με τίτλο Πάμε ΕΤ2, πρωτότυπη εκπομπή σε συνεργασία με  το περιοδικό ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ τον κο Δημήτρη Παπαϊωάννου και τις οργανώσεις WWF και GREENPEACE εσωτερική παραγωγή .
·         Το 1998 με την κατάργηση της ΕΤ2 εργάστηκε επί 15 χρόνια στην ΕΤ1 ως σκηνοθέτης σε      πολιτιστικές εκπομπές, διεθνείς συμπαραγωγές και ντοκιμαντέρ.
·         1992-94 εργάσθηκε παράλληλα για το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, επί προεδρίας του Αδαμαντίου Πεπελάση, σαν σεναριογράφος σκηνοθέτης και παραγωγός εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους κους Παντερμαλή και Γιαλούρη. Τα βίντεο αυτά προβάλλονται στη Μέση Εκπαίδευση.
·         1997- 2000 Συνεργάσθηκε στο ΙΟΜ (Ινστιτούτο  Οπτικοακουστικών Μέσων) με την πρόεδρο κα Όλγα Κλειαμάκη σαν σύμβουλος για εκπαιδευτικά προγράμματα σε εκδηλώσεις για την παιδική τηλεόραση που έγιναν σε Ελλάδα και Κύπρο.
·         2003- Δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με θέμα “βίντεοαρτ – πειραματικό σινεμά και ντοκιμαντέρ - βασικές αρχές και διαφορές τους” υπό τον καθηγητή κο Μάριο Σπηλιόπουλο και παλαιότερα (1995) σε σεμινάρια  της σχολής κινηματογράφου Λ. Σταυράκου τη θεματική  “Θεωρία και διαφορετικοί τρόποι καταγραφής στο ντοκιμαντέρ”.
·         2010 – 2011  Μέλος της Επιτροπής Κοστολογίου της ΕΡΤ ΑΕ
·         Από το 2011 έως το κλείσιμο στις 11 Ιουνίου 2013 της  ΕΡΤ ΑΕ  διετέλεσε Δ/ντρια Προγράμματος .

Απολύθηκε όπως όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και δεν συμμετείχε στην ΔΤ και την ΝΕΡΙΤ.
Συνεχίζει ιδιωτικά την καριέρα της σαν σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
·         Για την ταινία ''ΧΕΡΜΑΝ  ΜΠΛΑΟΥΤ, καταγραφή συμβάντος που ενισχύει την ελπίδα " 25 λεπτά ντοκιμαντέρ  φιλμ 16 mm  έλαβε    το  Α' Κρατικό βραβείο μικρού μήκους  ντοκιμαντέρ του ΥΠΠΟ 1990" και την  Α' τιμητική  διάκριση στο  φεστιβάλ Δράμαs 1989 για το σενάριο, τη σκηνοθεσία  και την παραγωγή της ταινίας.
·         Για την ταινία “ΜΙΧΑΛΗΣ  ΑΡΦΑΡΑΣ , το ταξείδι " 25 λεπτά φιλμ S16mm παραγωγή της ΕΤ1 έλαβε στα  Κρατικά  βραβεία  του ΥΠΠΟ 1996  την ''τιμητική διάκριση  ποιότητος'' ντοκιμαντέρ ταινίας μικρού μήκους. Οι ταινίες  έχουν προβληθεί  σε φεστιβάλ στη Γαλλία (κέντρο Πομπιντού ) τη Γερμανία (Μόναχο-Βερολίνο-Λειψία) και τον Καναδά (Μόντρεαλ).
·         Videoart "A pied" στο φεστιβάλ videoart του Βερολίνου το 1991.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ   (σκηνοθεσία)
·         Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ατενίζοντας την νέα χιλιετία,   συμπαραγωγή  της ΝΕΤ και της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Ελλάδος – 2000
·         ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ , συμπαραγωγή  ΕΡΤ - ΑRTE - RAI – 2004
·         CHANGES -  3 διεθνή ντοκιμαντέρ για παιδιά, συμπαραγωγή  ΕΡΤ - EBU   2004 -2006
·         ANT AYTOΥ- πολιτιστική εκπομπή  (87 επεισόδια ) με την δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου
·         ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ – σειρά (142 επεισόδια)  πολιτιστική εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΤ1 με τον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο
·         ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ - σειρά πορτραίτων (13 επεισόδια) με την Εύη Κυριακοπούλου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟΑΡΤ   (σκηνοθεσία βίντεο - κάμερα – παραγωγή)
·         ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ video για τον εικαστικό Ανδρέα Βούσουρα
·         ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2000  καταγραφή της εγκατάστασης του γλύπτη  Νίκου Τζιώτη
·         TA 700 ONOMATA TOY ΘΕΟΥ   καταγραφή της εγκατάστασης του καλλιτέχνη  Μάριου Σπηλιόπουλου για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΦΙΞ.
·         ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ  video-art σε συνεργασία με τον μουσικό  Πέτρο Φραγκίστα και το ΚΣΥΜΕ  (κέντρο σύγχρονης μουσικής Ιάνη Ξενάκη ).
·         ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ 2006   εικαστικό video για τον καλλιτέχνη ΑΝΤΟΝ  για τον Μήνα Φωτογραφίας 2006.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
·         2003 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ντοκιμαντέρ 80' με θέμα ιστορία και σημαντικές  στιγμές, του φεστιβάλ κινηματογράφου. Σενάριο-έρευνα-σκηνοθεσία Πανδώρα Μουρίκη. Εσωτερική παραγωγή - ΕΤ1
·         2004 - ΘOΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΡΙΛΟΓΙΑ Ι -Το λιβάδι που δακρύζει 58 με τον δημοσιογράφο  Κώστα Κωβαίο, εσωτερική παραγωγή - ΕΤ1. Παρουσίαση στο φεστιβάλ  ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης  και επίσημη συμμετοχή στο 31o φεστιβάλ Τtelluride Κολοράντο ΗΠΑ  Σεπτέμβρης  2004.
·         2006 - Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ 55 ντοκιμαντέρ με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά αρχεία για τα δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του συνθέτη. Σενάριο-σκηνοθεσία Πανδώρα Μουρίκη. Εσωτερική παραγωγή ΕΤ1. Παρουσίαση στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  2007.
·         2006 -  HOME - H δική μου Σιέρρα Λεόνε - ντοκιμαντέρ με θέμα την αναζήτηση της ταυτότητας ενός παιδιού στην Ελλάδα και την Σιέρρα Λεόνε , 15λεπτο για ΕΒU και 52΄για ΕΤ1. Σενάριο-σκηνοθεσία Πανδώρα Μουρίκη. Έρευνα Πέτρος Κουμπλής. Προβολή σε 17 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της ΕΒU, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  2007  στο φεστιβάλ « Κινηματογράφος και πραγματικότητα » 2008, στο Φεστιβάλ Αφρικάνικου κινηματογράφου το 2009  και  προβολές σε σχολεία .
·         2007 - ΝΤΙΚΟΣ  ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ - στα ίχνη της χαμένης ματιάς  ντοκιμαντέρ για τον ζωγράφο που έζησε και εργάσθηκε στο Παρίσι. Σενάριο-σκηνοθεσία Πανδώρα Μουρίκη. Έρευνα Όλγα Μπατή. Εσωτερική παραγωγή  ΕΤ1. Προβολή στο Μουσείο Μπενάκη καθημερινά επί ένα μήνα το Σεπτέμβρη 2007.
·         2009 - ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ-ΤΟΠΟΣ ΜΝΗΜΗΣ το Ελληνικό Ίδρυμα στο Παρίσι  ντοκιμαντέρ για το Ελληνικό σπίτι στην Πανεπιστημιούπολη στο Παρίσι, τόπο διαμονής των Ελλήνων φοιτητών από το 1932 ως σήμερα. Εσωτερική παραγωγή  ΕΤ1. Προβολή στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  το 2009. Προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 2011. Σενάριο Σκηνοθεσία έρευνα αρχείων Πανδώρα Μουρίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: