21 Δεκ 2011

Έκθεση αρχειακής φωτογραφίας του Κώστα Στεφάνου στην Αστραδενή



Η Αστραδενή με χαρά φιλοξενεί την έκθεση αρχειακής φωτογραφίας του Κώστα Στεφάνου με θέμα την Λιβαδειά.

Φωτογραφίες από σημεία της πόλης που έχουν πια αλλάξει, αλλά στους περισσότερους γνωστά μιας και στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το 1983 μέχρι και το 2009. Η χρονική επιλογή δημιουργεί την ιδιαιτερότητα της έκθεσης εφόσον και οι πιο νεαροί επισκέπτες έχουν αναμνήσεις από τα φωτογραφημένα σημεία. Στην έκθεση περιλαμβάνονται εικόνες από μια «άλλη» Κρύα πριν την ανάπλασή της και αρκετά κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί.

Ο Κώστας Στεφάνου είναι συλλέκτης φωτογραφικού – αρχειακού υλικού και ερασιτέχνης φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1956 στη Λιβαδειά. Από τα παιδικά του χρόνια, επηρεασμένος από την ιστορία της πόλης µας άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφίες, γκραβούρες, καρτποστάλ, βιβλία και καθετί που είχε σχέση µε τη Λιβαδειά. Η αγάπη του για τη γενέθλια γη και το μεράκι της συλλογής και της φωτογραφίας τον ώθησε να ξεπεράσει τις χρονοβόρες και οικονομικές δυσκολίες και µε το πέρασμα των χρόνων συγκέντρωσε ένα αξιόλογο υλικό στα χέρια του.

Ο Κώστας Στεφάνου θεωρεί ότι τίποτα δεν πρέπει να χαθεί, όλα είναι μια συνέχεια του παρελθόντος µας, έτσι πάντοτε φύλαγε όλα τα πολύτιμα στοιχεία που αφορούσαν τη Λιβαδειά.




Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 φωτογραφίζει κυρίως παλιά κτίρια που πρόκειται να αναπαλαιωθούν ή να κατεδαφιστούν, νέα υπό κατασκευή κτίρια και υπό ανάπλαση χώρους σε διάφορα στάδια των εργασιών.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Η Λιβαδειά έχει απασχολήσει κατά καιρούς αξιόλογους ντόπιους και ξένους ιστορικούς συγγραφείς. Η επαφή µου µε το έργο τους µου έδωσε τη δυνατότητα να αντλήσω πολύτιμες πληροφορίες και να σχηματίσω έτσι µια μικρή εικόνα για το παρελθόν της πόλης µας. Από τους αείμνηστους Τάκη Λάππα, Ευθύµιο Δάλκα, Αιµιλία Γιαννακούρου - Χατζηµανόλη και από την εργογραφία πολλών άλλων διδάχτηκα πολλά και μπόρεσα να δω πιο σφαιρικά την ιστορική πορεία της πόλης µου».

Ο Κώστας Στεφάνου το 2008 με την χορηγία του δήμου Λιβαδειάς εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα "Λιβαδειά: Ταξίδι μνήμης". Συμμετείχε σε οκτώ ομαδικές εκθέσεις στη Λιβαδειά, τρείς Πανελλήνιες στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (απέσπασε 3 μετάλλια), μια Πανελλήνια στην Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (απέσπασε έπαινο) και έχει κάνει εννέα συνολικά ατομικές εκθέσεις στην πόλη.

Τα θέματα των συλλογών του είναι η Λιβαδειά, Δελφοί, Αράχωβα, Χαιρώνεια, Μονή Οσίου Λουκά, Ελληνικές Ενδυμασίες, Σάτυρα, Γυμνό Καρτποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012



 
Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920

Δεν υπάρχουν σχόλια: