4 Δεκ 2012

Παρασκευή και Σάββατο 7 & 8 Δεκεμβρίου δύο προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)
 
Ολοκληρώνονται οι προβολές ταινιών με τη συνεργασία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες προβλήθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ και εντάσσονται στις περιφερειακές εκδηλώσεις του.
Οι δυο τελευταίες προβολές διαμορφώνονται ως εξής:

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012:
Με το φως της μέρας του Γκόραν  Πασκάλιεβιτς (Σερβία)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012:
Νύχτα σιωπής του Ρέις Τσελίκ (Τουρκία)
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012   9.00 ΜΜ.

 


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ : ΤΟΥ ΓΚΟΡΑΝ ΠΑΣΚΑΛΙΕΒΙΣ

 
Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή. Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Το παρελθόν έρχεται να διεισδύσει στη ζωή ενός ηλικιωμένου καθηγητή μουσικής και να του ανατρέψει τη βεβαιότητα της ταυτότητάς του, σε μια ταινία που φέρει τη σφραγίδα του μεγάλου Σέρβου δημιουργού, κινηματογραφημένη με απλότητα, ειλικρίνεια και συναίσθημα.


ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012   8.00 ΜΜ.

 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΝΥΧΤΑ ΣΙΩΠΗΣ : ΤΟΥ ΡΕΊ΄Σ ΤΣΕΛΙΚ


Μία νεαρή κοπέλα, σε ένα απομονωμένο χωριό της Ανατολίας, προσφέρεται ως νύφη σε έναν μεγαλύτερο άντρα. Την πρώτη νύχτα του γάμου, η κοπέλα προσπαθεί να αποφύγει με διάφορα τεχνάσματα την αναπότρεπτη κατάληξη της βραδιάς. Παρότι το καταφέρνει για πολλή ώρα, κάποια στιγμή το σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της έρχεται στην επιφάνεια.

Με το «Night of Silence» ο Reis Celik, ασκεί κριτική σε μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα, που ισχύει ακόμη στην Τουρκία. Παράλληλα επιχειρεί με ποιητικό τρόπο την κατάδυση στον ψυχικό κόσμο δύο ανθρώπων που αισθάνονται φυλακισμένοι στις οικογενειακές τους παραδόσεις και στους ρόλους που αυτές τους υπαγορεύουν. Η ταινία, που με το ανατρεπτικό της τέλος καταρρίπτει το μύθο μιας φαινομενικά ισχυρής-ανδροκρατικής κοινωνίας, βραβεύτηκε με την κρυστάλλινη σφαίρα στο Νεανικό Τμήμα της πρόσφατης Berlinale.

Δεν υπάρχουν σχόλια: