8 Απρ 2014

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 9.00 μμ με 4 νέα ντοκιμαντέρ από την κινηματογραφική λέσχη



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 9.00 ΜΜ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βόη - Ένας αγώνας τυφλών, 18’: Ελένη Χρυσομάλλη

H Αθλητική Ένωση Τυφλών «Πυρσός», με έδρα τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, αποτελείται από δέκα ποδοσφαιριστές που προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα, για έναν τελικό αγώνα μεταξύ τους. Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί τους ποδοσφαιριστές και τους ακολουθεί στον αγώνα και στα αποδυτήρια. Ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες, οι σχέσεις και οι συγκρούσεις, μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης και χιούμορ. 

Σ’ αυτόν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, οι παίκτες ακολουθούν μια μπάλα που δεν βλέπουν αλλά ακούν. Οι τερματοφύλακες είναι οι μόνοι που έχουν όραση και καθοδηγούν τους παίκτες στο γήπεδο. Οι παίκτες, όταν βρίσκονται κοντά στη μπάλα, επιβάλλεται να λένε τη λέξη «βόη». Αυτό τους καθοδηγεί μέσα στο χώρο και για να βρουν τους συμπαίκτες τους, αλλά και για να αποφύγουν συγκρούσεις. Οι παίκτες, φορώντας φανέλες «HEllAS», όταν βρίσκονται στον αγώνα αφήνουν την καθημερινότητα απέξω και αφοσιώνονται σ’ ένα παιχνίδι που δεν βλέπουν.


Χρυσό δάσος, 24’: Στρατής Βογιατζής
 

     Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά «έκανε δέντρα», που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του.

Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης. Παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε τον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε στο κατώφλι του.
 
Ο άλλος άνθρωπος, 34’:  Στάθης Γαλαζούλας 

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», στήνει τη φορητή του κουζίνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή τη διαδρομή, οι απλοί άνθρωποι που βοηθούν με όποιες δυνάμεις έχουν, προσφέροντας από το υστέρημά τους σ’ όσους το έχουν ανάγκη. Καθημερινά η ιστορία τους εξελίσσεται στο δρόμο με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις.


Unplugged, 10’ : Τζώρτζης Γρηγοράκης

Τι σημαίνει «unplugged»; Τι σχέση δημιουργεί μεταξύ των μουσικών και του κοινού; Για ποιο λόγο δημιουργούν οι καλλιτέχνες μουσική; Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη live unplugged μουσική σκηνή, στο πλαίσιο του Zermatt Music festival, του μοναδικού φεστιβάλ unplugged μουσικής στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται διεθνούς φήμης καλλιτέχνες (Skunk anansie, Morcheeba κ.ά.) καθώς επίσης και νέα ταλέντα της ευρωπαϊκής σκηνής σ’ ένα εκπληκτικό περιβάλλον, στη μαγευτική φύση των Ελβετικών Άλπεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: