6 Φεβ 2015

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ από το Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς την τετάρτη 11-2-2015



ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


 

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ. 
ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας (Στέγη Σ. Σταθά) ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους μύθους και τους θρύλους της αρχαίας Βοιωτίας, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν από τους μεγάλους ποιητές της.

Λαός ευσεβής οι Βοιωτοί, πίστευαν ότι η χώρα τους φιλοξενούσε πλήθος θεών, ηρώων, αλλά και σημείων και τεράτων. Η σκιά του ιερού Ελικώνος και η επίδραση των πλούσιων και σε υλικά αγαθά και σε θρησκευτικό συναίσθημα πόλεων γέννησαν μία εξίσου πλούσια μυθολογική παράδοση, που δεν άφησε ανεπηρέαστους τους μεγάλους ποιητές μας. Ο μεγαλόσχημος Πίνδαρος μετουσίωσε την παράδοση αυτή σε εμπνευσμένο ποιητικό λόγο και τη συνέδεσε ουσιαστικά με τους ανθρώπους της εποχής του. Ο φιλόσοφος ποιητής Ησίοδος συνέθεσε τους μύθους δημιουργώντας ένα θεολογικό εγχειρίδιο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, έναν οδηγό πλήρη ιερατικής σοφίας. Οι πρωτοπόρες για την εποχή τους Μύρτιδα και Κόριννα περιέλαβαν στο έργο τους συγκινητικές και ηρωικές ιστορίες θνητών και αθανάτων, αναδεικνύοντας τη γόνιμη Βοιωτική φαντασία, η οποία μετακένωσε και συμπύκνωσε σε θρύλους το μακρινό παρελθόν.

Τους μύθους αυτούς, άλλους γνωστούς, όπως αυτούς του θηβαϊκού κύκλου, και άλλους λιγότερο γνωστούς, όπως την καταστροφική αλεπού της Τευμησσού ή τον ευσεβή Εύνοστο, θα γνωρίσουμε στο Σύλλογο της πόλης μας και θα γίνουμε μέτοχοι του μακρινού παρελθόντος μας, της ρίζας του παρόντος μας.

Θεωρούμε αναγκαία την παρουσία σας για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε την αρχαία μας παράδοση και προπαντός για να αντισταθούμε στην πνευματική χαύνωση της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: