11 Ιουν 2015

«Ιστορίες του Κάστρου της Λιβαδειάς και άλλες Καστροϊστορίες» από το Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας


Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας

«Ιστορίες του Κάστρου της Λιβαδειάς και άλλες Καστροϊστορίες»

Η τέταρτη σταυροφορία του 1204 αποτέλεσε ένα μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, χτύπημα κατά της άλλοτε κραταιάς βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Το χτύπημα αυτό συνέτριψε τον περήφανο βυζαντινό γίγαντα και παράλληλα γέννησε μία σειρά από μικρότερες αυτοκρατορίες, βασίλεια και δεσποτάτα, άλλα στα χέρια των Ελλήνων και άλλα στα χέρια των Φράγκων. Έτσι δημιουργήθηκε και το δουκάτο της Αθήνας, μέρος του οποίου ήταν και η Λιβαδειά, και έτσι τη θέση ενός μικρού βυζαντινού οχυρού πήρε το Κάστρο της πόλης μας.
 Ένας νέος κόσμος δημιουργήθηκε. Γενναίοι ιππότες, όμορφες πριγκίπισσες, πονηροί τυχοδιώκτες, αδίστακτοι πολεμιστές. Και πίσω από αυτούς οι καταπιεσμένοι Έλληνες που ονειρεύονται την ανασύσταση της παλιάς αυτοκρατορίας και συχνά προσπαθούν να την επιτύχουν.
Τον κόσμο αυτό φιλοδοξούμε να αναβιώσουμε στο Μορφωτικό Σύλλογο της πόλης μας με τη βοήθεια των ιστορικών δεδομένων αλλά και των βυζαντινών ιπποτικών μυθιστορημάτων και του νεοελληνικού «Αυθέντη του Μωρέως» του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή.
Τη μακρινή και άγνωστη μεσαιωνική εποχή θα ζωντανέψουν με τις αφηγήσεις τους στις 22 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8.00 μ. μ. 
στην αίθουσά του (Στέγη Σ. Σταθά) η κ. Άννα Νικολάου και οι δ. Ανδριάνα Πανταζή, Μαρία Καγιά, Τασία Κουτσούμπα, Μαρκέλλα Γιοβανόβσκι, Φρύνη Αλεστά, Μαρία Καραβαγγέλη, Παναγιώτα Μασούρα και Γεωργία Παλούκη.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Αρχιμουσικός κ. Γεώργιος Κοσμίδης με το Σύνολο Δωματίου.

Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: