3 Απρ 2010

Η Αλεξάνδρεια στα γραπτά των Λόρενς Ντάρελ, Στρατή Τσίρκα, και Κ.Π. Καβάφη στο βιβλιοπωλείο μας τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
με αφορμή το αριστούργημα
του Λόρενς Ντάρελ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
που κυκλοφόρησε πρόσφατα
σε επίτομη έκδοση και σε νέα μετάφραση
σας προσκαλούν
σε συζήτηση με θέμα

Η Αλεξάνδρεια στον Λόρενς Ντάρελ,
τον Στρατή Τσίρκα, τον Κ.Π. Καβάφη.

 Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσόντων Μαχητών, Λιβαδειά).

Η Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια,
θα παρουσιάσει τις διαφορετικές όψεις μιας θρυλικής πόλης
μέσα από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων συγγραφέων.

Χαρακτηριστικά απόσπάσματα από δημοσιεύματα στον τύπο για το βιβλίο.

Κατερίνα Σχινά, LIFO, 19/11/2009
Ο ηδονικός τους βίος
[…] σαγηνευτικό ύφος: νωθρό, στα όρια της εγκατάλειψης, παράτολμα βαθύ, ιλιγγιώδες λεξιλογικά […]. Με άφηναν άφωνη οι ιστορίες μέσα στις ιστορίες, σαν κούκλες ρωσικές, το παλίμψηστο των παραλλαγών, η δυσπιστία προς τη βεβαιότητα. Η αφήγηση συνεχώς διαφεύγουσα, υπαινικτική, ολισθηρή από πρόθεση –όπως και η ποίηση, εξάλλου, άλλο μέγα ανάγνωσμα της ηλικίας και της εποχής- κυλούσε εκμαυλιστικά, παρασύροντάς με τρυφερά στον κυματισμό της.
Κώστας Ακρίβος, INDEX, Δεκέμβριος 2009-Ιανουάριος 2010
Ό,τι πιο μεθυστικό έχει γραφτεί για την πόλη της Αλεξάνδρειας την εποχή του μεσοπολέμου και των χρόνων που ακολούθησαν. Ένας λογοτεχνικός ύμνος στα κάλλη της, μα και στην οσμή από τη σαπίλα μιας παρηκμασμένης γραφικότητας που κατατρέχει την ιστορία της. Οι ήρωες αυτής της θρυλικής τετραλογίας υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Αφουγκράζεσαι τα πάθη τους, τους ήχους των ηδονών τους, τις κραυγές της ανείπωτης φρίκης. Και την ίδια στιγμή αναρωτιέσαι εάν είναι γήινη η ομορφιά της Ιουστίνης, ο ορυμαγδός του Μπαλτάζαρ, ο θρήνος του Μαουντόβιλ, η αερική οπτασία της Κλέας.Αν ο Καβάφης μάς τη χάρισε ερωτική και ο Τσίρκας την προσγείωσε ανθρώπινη και έντονα πολιτική, ο Ντάρελ επιφύλαξε για την Αλεξάνδρεια ένα άλλο σπάνιο δώρο: την αιωνιότητα. Και αυτό το κατάφερε γιατί η γραφή του γνωρίζει να περιγράφει παραστατικά και ταυτόχρονα να αφηγείται με ολοζώντανη διάθεση. Προπάντων, όμως, επειδή χειρίζεται με μαεστρικό τρόπο το χιούμορ καθώς το μπολιάζει στην τραγικότητα.Ένα έργο σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα ανάγνωσμα αντίδοτο στη ρηχότητα και τη φτήνια πολλών «βιβλίων».

Θανάσης Μήνας, ΔΙΑΒΑΖΩ, Φεβρουάριος 2010
Από το Κουαρτέτο στις Ακυβέρνητες Πολιτείες
Η πρόζα του Ντάρελ είναι αστραφτερή σαν την έρημο. Το λεξιλόγιό του είναι πλουσιοπάροχα φορτισμένο. Ο λόγος του είναι ποιητικός. Πιο σωστά, ο μυθιστοριογράφος Ντάρελ διατηρεί τις αρετές του ποιητή Ντάρελ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, 13/12/2009
[…] για το ελληνικό κοινό [το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο] είναι ένα έργο δεμένο βαθιά με την ταυτότητα του Ελληνισμού και την Ιστορία του. Με φόντο τη σχεδόν μαγική παρακμάζουσα Αλεξάνδρεια, το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο εκδίδεται ολόκληρο σε έναν τόμο και μέσα από μια γραφή εξαιρετική μεθάει τον αναγνώστη χτίζοντας ένα από τα πιο ευαίσθητα αλλά και εμπνευσμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεμάτο χιούμορ καταπιάνεται με το αιώνιο και το φθαρτό και εισδύει στα πιο μεγάλα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: